Vad kan vara lämpligare att besöka en kall oktoberdag än ett glasblåseri. Vi träffades hos Ulrika Rundlöfs och Anders Melhus hytta i Tobo torsdagen den 14 oktober.
Foto och text: Lena Auvinen
Så här gick det till:
Glasmassan hämtades upp.
Det är viktigt med temperaturen vid bearbetningen.
Järnet som massan sitter på rullas så att glasmassan håller sin form.
Här behövs ytterligare kylning.
En tomte på gång!
För att få luftbubblor i glasmassan strödde Ulrika på bikarbonat.
Vackert, eller hur!
För att tillverka dessa "droppar" måste glasmassan vara lagom varm. För varm och den rinner ner på golvet, för kall blir den smala låga delen för kort.
Så här ser de ut färdiga.
När demonstrationen var färdigt gick vi in i den trevliga butiken och de flesta av oss frestades till att inhandla något vackert glasföremål.
Torsdagen den 30 september
Tranaholms Musteri är ett familjeföretag och drivs av Stefan & Heli Lövström. Stefan tog emot oss på torsdagskvällen och guidade oss genom anläggningen i Valö.
Det hela började med en tanke på att göra något av den egna frukten som inte kom till någon nytta och den 14 oktober 2006 fylldes den första flaskan.
Sedan har företaget vuxit och idag har man stor produktion med full utrustning ute i Valö. Här tillverkas must och glögg. Man använder färska svenskodlade äpplen, granskar och sköljer varje enskilt äpple för hand. Sedan pressas äpplena till must. Musten får vila i ett dygn innan den pastöriseras varsamt och tappas på flaska och de fina etiketterna sätts på (se bild), - Gravensteiner för sig, Aroma för sig och Ingrid Marie för sig. En sort i flaskan. Var och en med sin egen karaktär. Bara must, inga tillsatser.
Tillverkningen sker från början på september till mitten på februari.
Under hösten kan man också boka tid för att få sin egen frukt pressad. Tranaholms Musteri har en Webshop — www.tranaholm.se
Carl Jan Granqvist har nyligen i radio talat om musten så här: ”Härligt söt och frisk smak fullpackad med olika nyanser av äpple."
Vi träffades i Väddika onsdagen den 8 september.
Gimo-gruppen organiserade en träff där Gunilla Eriksson, som utbildat sig i att beskära fruktträd, träd och buskar, visade deltagarna den "ädla konsten".
Onsdag 8 september kl.18.00 var det dags. Christina From i Väddika lät oss rumstera om i hennes trädgård. Det var 11 st som kom för att lyssna och lära.
Blev det inte en korv också?
Gunilla förklarade hur man ska tänka för att de ska bli rätt.
Djupdykning bland grenarna!
I full snöstorm tog vi oss till Knutmassomuséet för att träffa nya och gamla trädgårdsintresserade.
Ett bildspel med bilder från olika verksamheter som föreningen haft och har under ett år presenterades.
Många längtansfulla blickar och suckar från oss alla när vi fick se de fina bilderna från sommaren till skillnad från det oväder vi kunde se genom fönstret. Vi längtade efter våren!!
Resultatet från mötet var, några nya medlemmar och beslut om att träffas i april för att planera någon/några träffar i Gimo för alla medlemmar.
Lena
Hej alla!
Träffen blev lyckad, det var 16 st glada trädgårdsintresserade som kom, 5 st från Alunda och 11 st från Gimo. Det kom upp många förslag till aktiviteter. Utav dem plockades det ut 3 aktiviteter. Vilka det blev får ni se i programbladet för Öppna trädgårdar.
Hälsningar från Anne-Marie.