Tillbakablick på 2011

Plantbytardag söndagen den 4 september

Paviljongen vid Sjötorget i Östhammar. En förenklad plantbytardag utan bord.

 

Vädret var strålande, varmt och skönt! Vi var ca 15 personer som träffades för att byta och/eller skänka bort vårt överskott.

Den här tiden på året brukar vara perfekt för att dela och flytta perenner, och så var det den här gången också. Några hade mycket med sig andra var nyfiken och se vad som bjöds. Vissa av oss hade mycket hemma och bjöd in intresserade att plocka plantor direkt från växtstället. Nöjda och belåtna kunde vi trava hem med nya spännande plantor att planteras hemma.

Text och bild: Lena Auvinen

 


Trädgårdsluckan 2011

”Köp och sälj allt inom trädgårdsområdet!” på Sjötorget i Östhammar arrangerades den 6 juni av
Norra Roslagens Trädgårdsförening

Text och bild Birgit Olsson

 

Mycket trädgårdsentusiaster samlades i det vackra vädret för att handla plantor, krukor & perenner till sin hemmaträdgård. Många säljare fanns på plats och i år var utbudet extra stort. Det fanns mycket att välja på alltifrån spännande perenner till bra drivna tomater, kryddor och andra nyttoväxter. Lotteri för stora och små, korv- & kaffeservering och rådgivningshörnan ”Gröna hjälpen” fanns också på Sjötorget.
Runt omkring vajade de svenska flaggorna vackert i vinden! Det var en härlig dag som gav inspiration för trädgården och den egna odlingen!

Text och bild: Birgit Olsson



Plantor till salu!


Finfina perenner!


Det ser ut som om det var rea!


Plantor och krukplanteringar!


Rosenskära i förgrunden!


Vedhuggare är igång!


Eds trädgård kom med lastat traktorsläp!


Glada växtförsäljare!


Nya medlemmar värvas!


Lotteri för stora och små!


Vilket myller av folk!

Tack Alla för er medverkan!

 


Trädgårdsträff hos Annika Haglund

Måndag 16 maj kl18.30 träffades ca 27 trädgårdsintresserade personer i Östhammar hemma hos Annika och Kent. 

Det blev en trivsam trädgårdskväll med solsken och behaglig värme både i lufte och innom oss.

Vi gick runt i trädgården och fick även se deras , inte färdiga, växthusbygget. De hade börjat att sätta in glas på väggarna och nästa etapp var taket. Vi fick även höra många idéer och tankar hur bygget skulle utformas.


I bakgrunden skymtar växthuset.


Det blev mycket trädgårdsprat. Men även en trevlig samvaro med kända och okända människor.


Inget beslut än vad de ska göra med det gamla växthuset. Ska det bort ,eller...? Vad ska i sån´t fall det ersättas med?


Vi avslutade kvällen med lite fika. Det bjöds på kex , ost och rabarberkaka med sås. Receptet på rabarberkakan hittar ni här.

  
 



Vacker borddukning

Torsdag 12 maj var en dag med åska och kraftigt regn. Regnet upphörde när vi skulle träffas i Östhammars Missionskyrkan kl. 18.30. Vi är glada att ha en sådan fin samligslokal som vi kan hyra in oss i.
Fest i vår eller sommar? Utbildade floristläraren och dekoratören Sanna Holdar gav oss tips och idéer för lätta, lyckade dukningar.

Foto: Birgit Olsson
 

Hon startade med en lite färg- och formlära för att vi ska kunna följa hennes tankar när hon fortsatte med resten.

Foto: Birgit Olsson


Vi fick tips på hur man gör för att bygga upp en bordsdekoration som står på matbordet. Tänk tredjedelar (Gyllene snittet)t.ex. höjden en tredjedel mot för bredden.

När man vill göra en hög bordsdekoration är tankegången för proportionerna den samma som för en låg (Gyllene snittet, åter igen).



Här visar hon hur man kan tänka vad gäller annan dekoration på bordet. Här återkommer tredjedelar, hälften och helt symetriskt. Även lika och olika former och färger som ska samspela med varandra. En form/färgskala som är den huvudsakliga men att ev. sätta in något som bryter av och blir lite spännande.


Det här bladet (kamelhårskalanchoe)är ett exempel på något som kan bli en "isbrytare" vid en middag när några inte känner varandra. Även andra taktila blad eller föremål är bra som dekorationer och "pratobjekt".

Sanna tipsade oss även om olika tekniker i att binda en krans. Dels med hjälp av en halmstomme och dels från grunden med järntråd och floratejp. När man arbetar med halmstommar finns det ett gammalt hjälpmedel som underlättar arbetet. Det är en sorts nål som heter späcknål.



Vi ville inte släppa henne, det var så trevligt och intressant. Som "bonus" fick vi en demonstration i tekniken man bör använda när man binder en bukett.

Många andra tips och idéer fick vi under kvällen. Det varvades med glada skatt och uppsluppna kommentarer.

Tack Sanna för en härlig kväll!

Lena Auvinen 
 



« Tillbaka


Torsdag 28 mars 2024


Startsida »
Om föreningen »
Så här blir du medlem »
Länkar »