Tillbakablick på 2010

Växthus och annat

Vi träffades i Öshammarsbibliotek onsdagen den 13 oktober. Trots att vi endast var 8 personer fick vi en trevlig kväll med chansen att delge varandra erfarenheter i odling i växthus. Vi pratade också om olika sorters växthus och vad man bör tänka på inför anskaffande av ett sådant.

 

På nätet kan man hitta många artiklar om vad man ska tänka på inför inköp eller tillverkning av växthus. Nedan är en sådan hemsida. Där kan man hitta texten som är inklippt nedan och även texter om historian bakom växthuset, placeringen, skötseln och mycket annat

http://www.trädgårdsväxter.com

Köpa växthus – Storlek

Storleken på ett växthus beror på vad man tänker använda det till. Det finns miniväxthus som inte är särskilt mycket mer än ett skåp som fungerar alldeles utmärkt för mindre växter, men i dessa fall är det kanske synd att prata om just växt-”hus”. Det finns också normala odlingsväxthus som är just i den där storleken som man förväntar sig att ett växthus är. Odlingsväxthuset är till för att odla saker i och ingenting annat, perfekt för den lilla grönsaksodlingen. Om man vill göra någonting mer än bara odla grönsaker finns det större växthus, de som är lite högre för mindre fruktträd ska få plats och de som har större yta så att man inte bara får plats med grönsakerna utan också ett litet bord med sittplatser. Växthuset blir på så sätt även ett litet lusthus att ha gäster i. Om man har gott om yta och gott om pengar kan man satsa på ett jättestort växthus, ett orangeri. Dessa växthus används för att hushålla större odlingar och blir som en liten tropisk park i sig självt, dessa används även för att täcka över utomhuspooler för att förlänga badsäsongen ett flertal månader.

Köpa växthus – Aluminium eller trä

De allra flesta växthus man köper idag är gjorda i aluminium. Det är lätt att hantera, tål både regn och rusk och, sist men inte minst, är billigt att massproducera. Trots detta finns det fortfarande växthus av trä att köpa. Skillnaden mellan de olika materialen är snarare kosmetisk än någonting annat och då trä ofta är trevligare att se i en trädgård än metall, är de växthus som är gjorda av trä dyrare. I övrigt är de relativt lika när det kommer till underhåll och träet är impregnerat för att tåla lika mycket nötning som växthuset av aluminium, men för långvarigt användande kan det ändå vara bra att tänka över inköpet lite till. Ett växthus av trä kostar mer och kommer kräva en del underhåll i det långa loppet men tillför lite mer personlighet till trädgården. Ett växthus av aluminium, målat eller ej, är inte riktigt lika charmigt men kostar mindre vid inköp och kräver minimalt med underhåll. Sedan är det upp till dig, vad du vill ha i din trädgård.

Köpa växthus – Glas eller plast

De allra flesta växthus ute i folks trädgårdar idag har glas som material. Det är billigt, släpper in gott om ljus och är lätt att rengöra. Dock är glas ett ömtåligt material som lätt går sönder om man är oförsiktig och dessutom spricker gärna glasrutor på vintern. Idag finns ett alternativ till glaset, plast. Plast är något dyrare än glas, men tål mer, åtminstone från början. Ju äldre plast blir, desto skörare blir det. Dessutom är plast ganska svårt att hålla rent. De positiva egenskaperna plast har är snarare vad man kan göra med materialet än materialet i sig. Det finns plast som har en liten luftspalt i sig och på så sätt är värmeisolerande och hjälper till att hålla en jämn temperatur. Det finns också plaster som gör att växthuset kan stå i fullt ljus utan att bränna plantorna inuti, alltså slipper man hålla på med att måla på och tvätta bort den där skuggfärgen som annars är så vanlig. Det finns för- och nackdelar med båda materialen, i slutänden handlar det om vad man själv ser som viktigast och vilket material som uppfyller de krav som man har på ett växthus.

 


Café med tema lökar

Vi träffades den 21 september  i Johanssons Café & Skafferi i Östhammar. Ett mysigt ställe som även bjuder på välsmakande smårätter.

Vi började med att lyssna på Annika Haglund (vår trädgårds-mentor) som berättade om sina erfarenheter av lökodling. En trevlig stämning bredde ut sig i de lilla caféet och vi delgav varandra våra egna erfarenheter.  Birgit Olsson (vår ordförade) hade sammanställt ett bildspel som vi tittade på och diskuterade. Delar av bldspelet kan du se nedan.
Det blev mycket prat om lökar och bläddrande i kataloger. En mysig kväll!










 

Belys din trädgård

Torsdagen den 16 september kom ca 30-35 personer för att få veta mera om att ”belysa sin trädgård”. Fantastiskt deltagarantal!
Är det hösten, som i år kommer så tidigt, och mörkret runt våra hus som gör att vi känner att vi måste få ljuspunkter?

Annette Cordoba hade förberett visningen mycket bra med dokumentation och hon startade med genomgång av säkerhetsdetaljer och berättade vad som finns att välja på bland de olika belysningskällorna.

 

Foto: Birgit Olsson                      Mauri Avinen


Dokumenationen av Anette:

Belys dina perenner, spaljéer, buskar och träd!

Tänk på el-säkerheten!

• Använd alltid jordfelsbrytare och jordat uttag.
• Använd alltid kablar och förgreningar som är godkända för utomhusbruk. Dessa har lockpå uttaget, är gjorda av plast och gummi och är alltid jordade (ev. undantag om det är lågvolt).
• Kassera gamla slitna kablar och uttag i metall.
• Lägg inte kablar där du kör med gräsklippare.
• Tillfälliga installationer med gummikabel får du göra själv. Fasta och nedgrävda installationer skall alltid göras av behörig elektriker.
• Tänk på att många belysningar blir väldigt varma. Små barn kan bränna sig


Exempel på olika ljuskällor.

Hallogen 230V Gu10
Varmt ljus. Följer ofta med billig armatur. Dyr i drift- drar mycket ström och har kort livslängd. Behåll armaturen och byt ut ljuskällan till någon energisnålare. Gu10 sockeln finns som LED och lysrörslampa.

Hallogen 12V
Kraftfullare ljus än 230V och lite bättre ur energisynpunkt. Går ej att byta till annan typ av ljuskälla. (LED kan ev. komma om något år).

Lysrörslampa
Lågenergi="energisnål." Finns med både kallt och varmt ljus. 30W kan lysa upp ett stort träd.

LED-diod
Mycket energisnål. Denna ljuskälla har utvecklats fint de senaste åren.
Det skiljer mycket i kvalité. (Billig är inte alltid så bra).
Ljustemperaturen: Varmvit 3000 K är inte varm, den är vit. Vit 6000K uppfattar jag som lite åt blått. Väldigt fint till en frostig vinterbjörk.
3W LED kan lysa upp en buske ev. ett litet träd. Sätt flera, den drar så lite ström!

Metallhalogen
Har ofta använts i stora parker. Relativt dyr armatur och ljuskälla.
Kan lysa upp en stor ek.

Ljuskälla- Ex. Glödlampa, lysrör, lysrörslampa, LED-diod, hallogenlampa
V - volt, spänning, tex 230v, 12v
W -Watt, effekt, mått på hur mycket ström ljuskällan drar. Hög watt, kostar mycket pengar.
K -Kelvin, Färgtemperatur.

Anette Cordoba
Elkedjan 0173-21744



Ett träd med en belysningsarmatur nedanför.
Fotograferat med blixt: Birgit Olsson


Samma träd i endast skenet från armaturen.
Foto:Mauri Auvinen

 

En test på olika lampors ljustemperatur.
Två olika varmvita och i mitten vit.

Fotograf av resterande bilder: Mauri Auvinen



Ett annat belyst träd.

En upplyst pergola med ett gammalt vagnshjul.

Husets fasad med växter framför.
 


Trädgårdsluckan 2010

Då var det dags för trädgårdsluckan igen! Dagen var solig och varm om man inte hamnade i den kyliga havvinden.

Foto: Birgit Olsson

 

Sveriges nationaldag och Trädgårdsluckan kommer att bli ett begrepp i Östhammar den 6/6. Det hoppas vi i föreningen i alla fall. Det här året fick vi en vacker, trevlig och folkfylld dag. Många trevliga människor träffades på sjötorget och tittade och inte minst köpte plantor av amatörodlare och proffs.

Foto: Birgit Olsson

Hos Annika Haglund som är vår trädgårdsmentor kunde du få hjälp med dina trädgårdsfrågor men även frågor om vår förening. På hennes bord fanns även de vackra jubileumsbrickorna att köpa.

Om du skulle vilja köpa en bricka finns de hos Lena Auvinen 0173-12360 eller lena.auvinen@gmail.com.

Ring eller skriv så ordnar vi detta.

 

Dagen fortsatte med inköp av växter och möten med många bekanta, släkt och vänner.

 

 Tack för oss detta år! Vi ses nästa år och då hoppas vi att vi blir ännu fler försäljare och besökare.

Norra Roslagens Trädgårdsförening
genom Lena Auvinen

 


Föreläsning av Sture Järpemo -pioner

 
Bild från Stures hemsida

Tisdagen den 6 april träffades 32 medlemmar och icke medlemmar i missionskyrkan i Östhammar för att lyssna på en föreläsning om pioner av Sture Järpemo.

     
Bilder från Stures hemsida

Sture delade med sig av sin kunskap och erfarenhet av dessa romantiska och tuffa, enkla och vulgära, överdådiga och anspråkslösa rabattdrottningar. Han är inte bara kunnig om pioner utan om perenner allmänt och driver även en plantskola, Överbo Perenner, mellan Harbo och Björklinge. Sture har varit med i Odla med P1. Adress till hans hemsida är www.pioner-perenner.se
Det blev en trevlig kväll med lite histora bakom pionernas intåg i vårt medvetande och hur man hanterar, planterar och väljer olika sorters pioner. Sture hade även med sig krukor med diverse pionplantor som gick åt som smör i solsken.

Tack Sture för en trevlig träff med dig och trädgårdsintresserade åhörare.

 


Bokcafé

Vi träffades i Östhammars bibliotek 28/1 med förväntningar om att få oss till del en uppsjö av trädgårdsböcker. Och det fick vi!

Bibliotekarie Ingeborg Sevastik visade och berättade om några av de nya trädgårdsböckerna som kommit i år. Det var endast ett litet urval från den stora flod av trädgårdsböcker som ges ut.
Alla böcker finns att låna på Östhammars bibliotek.

 

 (De flesta utom de tre sista böckerna är text och bild tagna från www.adlibris.com)

Nyttoväxter-Läkeväxter - (Tyvärr missade jag fakta runt denna bok, men den finns att låna på biblioteket i Östhammar) 

Klosterträdgård- himmelska platser på jorden
Klosterträdgårdar är en oemotståndlig blandning av kulturhistoria och inspirerande trädgårdsbok, försedd med mängder av förföriskt vackra foton. Boken avslutas med tips för den som själv vill besöka eller kanske till och med bo några nätter på kloster.
av Lena Israelsson


Köksträdgårdens historia
 Enligt titeln "Köksträdgårdens historia" är inriktningen historisk och man har strikt gått igenom sekler som gått och jämfört med dagens "mode" i köksträdgårdarna samt dokumenterat med gamla arkitektritningar och växtlistor. Litteraturanvisningar finns i stor mängd för den som är intresserad att läsa ännu mer om ämnet.
Det är inte svårt att bli inspirerad till egna stordåd i täppan, bara att sätta igång. Men det räcker fullständigt att läsa den här boken som en roman om de gamla berömda trädgårdsmästarna - den är tillräckligt spännande. 
av Marie och Björn Hansson

Brev från min trädgård

I femtiofyra brev till släkt, vänner, själsfränder och potentater i när och fjärran - såväl i rum som i tid - berättar Sven-Ingvar Andersson, en av vår tids stora trädgårds- och landskapsarkitekter, om sin trädgård Marnas och vad andras verk och tankar har betytt för den.
Av Sven-Ingvar Andersson

Drömmen om en trädgård 

Drömmen om en trädgård är en underbar och mycket personligt skriven bok som innehåller 25 års samlad trädgårdserfarenhet. Det är en fantastisk bok som beskriver sju trädgårdsrum men samtidigt en berättelse om trädgårdslivets glädje och många misslyckanden. Till varje del finns en praktika med bl a användbara tips om hur man anlägger en äng, hur man skapar Sannas finaste kryddträdgård, rosenfavoriter, vilda växter i trädgården och åtgärder mot trädgårdsstress. Här finns mängder av trädgårdsinspiration men man får också handfasta tips för hur man planerar sin egen drömträdgård. I boken finns också recept på bl a Julias rosentårta, örtte och födelsedagssallad med kronärtskockor och räkor. 
Av Sanna Töringe


Körsbärsträdgården 

Författaren Marita Jonsson köpte och flyttade till textilkonstnärinnan Signe Enströms före detta fastighet och återskapade hennes välkända körsbärsträdgård.
Av Marita Jonsson

Äppelkungar 

Lars-Olof Hallberg, som tidigare gjort böckerna "Den siste bonden på Tämmesboda" och "Gården på fjället" har än en gång med kamera och bandspelare dokumenterat ett svenskt kulturarv i elfte timmen. Han har följt de sista ängsfruktodlarna runt Åsnen i ungefär tjugo år och berättar också om Per-Anders Almén som just har tagit över sin far Göstas odling. Kan en hel yrkestradition föras vidare av en enda person? De sista ängsfruktodlingarna i vildapelnsrike.
Av Lars-Olof Hallberg

Inred din trädgård

Tips på hur du skapar en personlig och funktionell trädgård som följer husets stil.
Av Nina Ewald


Perenna rabatter

Med utgångspunkt i skapandet av en rabatt ges här en mängd växtförslag för olika typer av rabatter, alltifrån mer gammeldags med kända kulturväxter till moderna varianter med exotiska inslag. Utifrån ett antal modellrabatter ger författaren konkreta råd och handfasta tips om vilka växter som passar att plantera ihop och hur rabatten kan frodas och blomma från vår till höst. Naturligtvis ingår också skötselavsnitt, bland annat om jordkvalitet, uppbindning, sådd och förökning.
Av Eva Robild och Görgen Persson

Sätt kärnor, frön och knölar 

Boken är skriven för nyfikna amatörodlare. Går det att få en mangokärna att gro? Vad händer om man gräver ner den där överblivna ingefärsroten? Gror frön från både grön och röd paprika? De här frågorna och många fler besvaras.
Av Eva Rönnblom


Vatten

Enkla projekt för en vackrare trädgård är en fullmatad praktisk handbok som innehåller allt du behöver veta för att kunna tillvara vattnets möjligheter i din egen trädgård. Du får handfasta förslag på hur du anlägger stora och små vatteninslag och värdefulla tips om vilka växter som kan passa i olika sammanhang.
Översättning av Anita Sandberg

Förökning av trädgårdens alla växter

Ingela Jagne, som är hortonom, beskriver i denna heltäckande guide alla olika förökningsmetoder. Hur man sår på friland, bryter frövila hos perenner, tar toppsticklingar på krukväxter eller halvförvedade sticklingar med klack från t.ex. buxbom. Ympning och okulering hör till växtförädlingens finaste hantverk. Med några små kvistar kan du få både sommar-, höst- och vinterfrukt på samma äppelträd.
Av Ingela Jagne

Gabriellas trädgård

Om en liten trädgård på Österlen som med enkla medel förvandlades från vindpinad åker till prunkande paradis. Med fantasi, uppfinningsrikedom och en stor dos flower-power växte trädgården fram. Utan att det kostade en förmögenhet. 
Av Gabriella Dahlman


Uteplatser

Uteplatser ska tjäna som njutning och inspirationskälla för alla som drömmer om grönskande
uterum. Du kan hitta några av de mest inspirerande uteplatserna som finns att hitta i Sverige. Det är allt från ståtliga terrasser med välansade rabatter och milsvid utsikt till asketiska japanska uteplatser och små krypin med vilda blommor mellan höga träd. Boken innehåller en mängd sköna trädgårdar med flera uteplatser vardera. Sist i boken finns ett kapitel om sådant som är bra att veta när du ska gå från dröm till verklighet.
Av Eva Falkmarken och Helena From

Pelargoner

Boken vänder sig till alla som är intresserade av pelargoner, oavsett om man är novis eller inbiten samlare av speciella namnsorter. En inspirerande del i bokens början visar exempel på de breda användningsområden som pelargonen har. Det ges praktiska tips om allt från plantering och gödning till övervintring och förökning. Ett avsnitt berättar om pelargonens historia och vad som kännetecknar just en pelargon. De olika sortgrupperna presenteras med bilder, beskrivningar och uppgifter om speciella skötselråd. Ett annat avsnitt behandlar pelargonens olika egenskaper. Här får vi bland annat veta vad som är en rosenknoppsblommande pelargon, skillnaden mellan äggskals- och fågeläggspelargon samt vad som kännetecknar en miniatyr- respektive en dvärgpelargon.
(Text och bild från www.odla.nu)
Av Lena Ljungqvist och Eva Tingström

Chilipeppar 

Hur man odlar sin egen chili på balkongen, i trädgårdslandet eller i växthuset - och några recept på inläggningar och en spännande chokladkaka. Det är fortfarande en ny bekantskap - en spännande och vacker växt som många gärna vill pröva på.
Här presenteras många sorter som passar i vårt klimat och ger bra skörd även om man inte har tillgång till växthus. Både bilder och odlingstips är så inspirerande att det kliar i fingrarna att få sätta igång. (text och bild från www.bokus.com)
Av Philippe Plöninge

111 öppna trädgårdar i Sverige

Monika Björk berättar engagerat och personligt om 111 trädgårdsupplevelser. Ett par är natursköna promenader i det vilda, resten öppna trädgårdar med eller utan inträdesavgift. Du får också möta människorna bakom dem; dels de som nu sköter trädgårdarna - en samling helt fascinerande entusiaster som gärna berättar om sina älsklingsväxter - dels de spännande historiska personer som anlade dem en gång i tiden.(text och bild från www.bokus.com) Av Monica Björk

En  träff med tyvärr inte så många medlemmar men gruppansvariga i Östhammar bjöd på fika och vi hade en trevlig kväll!

Tack Ingeborg!

Lena Auvinen

 



« Tillbaka


Fredag 29 mars 2024


Startsida »
Om föreningen »
Så här blir du medlem »
Länkar »