Öppna Trädgårdar 2016

Eva och Magnus Akne, Örbyhus

Söndag 14 augusti kl. 14.00- 16.00

Annika beskriver:
Har ni en tomt som ni tycker är hopplös så får ni inte missa Eva och Magnus trädgård! Tänk att en stor tråkig grusplan kan bli så prunkande och vacker! Det har blivit gräsmatta, gångar, rabatter och en damm. Dammen är handgrävd och Eva har själv snickrat bryggan. Där växer det näckrosor och andra vattenväxter. Rabatterna runt dammen är fyllda med dagliljor rosor och en massa andra härliga växter. I en del av trädgården odlas det köksväxter och där har det till stor lycka nu kommit upp ett nytt växthus. Eva målar tavlor och tänkte visa oss några av sina målningar också.

Foto: Annika Haglund. Därefter en länk till foto av Ylva-Li

Här kommer ytterligare fina bilder av Ylva-Li

https://plus.google.com/102861084773751713627/posts/EkGhtLC9yMY 

Tack för att vi fick besöka er trädgård! 


Meta och Eilerth, Modelljärnvägens Hus, Alunda

Lördagen den 6 augusti är det trädgårdstema hos Modelljärnvägens Hus i Alunda. Öppet mellan 11.00- 16.00. 

Så här står det på hemsidan: www.modelljarnvagenshus.se
På vår gård finns inte bara utställningen Modelljärnvägens Hus utan även visningsträdgården Frida Lovisas Trädgård. Den senare har vuxit upp strax intill ladugården där modelljärnvägsutställningen ligger.

Fortsättning från hemsidan:
När projektet med utställningen i ladugården inleddes så var hagen bakom byggnaden helt igenväxt med högt gräs och ogräs. Tankarna på att skapa något annat i hagen kom efter det att vi öppnat utställningen och gjort om den gamla gödselplattan till uteservering. Vi ville flytta övergången från brukad mark till den mer friväxande omgivningen en bit ifrån uteserveringen och samtidigt göra den gamla hagen mer tillgänglig för våra besökare.
Ganska tidigt i planeringen fick trädgården namnet Frida Lovisas Trädgård. Namnet kommer från Metas mormor som under många år levde på gården. Flera av hennes barn hade stort intresse för odling och det känns roligt att få förvalta arvet efter dem.
Senhösten 2006 började vi förberedelserna för att anlägga visningsträdgården och våren 2007 kunde vi sätta de första sommarblommorna i de nyanlagda planeringsytorna samt fylla på vatten i dammen. Sommaren 2008 var det premiär för vår trädgårdsjärnväg som ligger intill visningsträdgården och uteserveringen. De två senaste åren har allt mer perenner planerats i trädgården och den har även vuxit en del i omfattning.
Trädgården kan ses som ”traditionell”, man kan se mycket av de olika sommarblommor vi odlar i våra växthus och vi har successivt samlat på oss många av de olika växter och plantor som tidigare odlats på gården.
Den här speciella dagen blir det guidning i visningsträdgården och på trädgårdsjärnvägen.

Foto: Annika Haglund

Tack för att vi fick besöka er!


Leif och Kristina Gunnarsson, Östhammar

Tisdag 12 juli kl. 17.00- 20.00

Annika beskriver:
Från början var det här en vanlig villaträdgård där barnen använde gräsmattan som lekområde. Men i den här familjen har man inte slutat att leka bara för att alla blivit vuxna. I trädgården finns nu en modelljärnväg som slingrar sig runt två dammar med ett vattenfall emellan. Där tuffar tågen omkring i det tillrättalagda landskapet. Växter är planterade runt om dammarna och om vädret är varmt kanske guldfiskarna simmar upp i glasröret och nyfiket tittar på oss som hälsar på. En ny rabatt är på gång och en uteplats är precis klar.

Foto: Mauri Auvinen

 

Efter det härliga fikat, när vi var på väg hem, dök Annika in i ett äppelträd! Vad hittade hon där?

Jo, denna!

Tack för den trevliga eftermiddagen!


Inger Pihl, Österbybruk

Lördag 9 juli kl. 14.00- 17.00

Annika beskriver:
I en liten trädgård på 800 kvm omgärdad av en Ölandsmur, bor Inger med familj. På framsidan av huset mot söder finns perennrabatter, ett äppelträd och en liten damm. Mot gatan står armeringsnät med olika klätterväxter. Väster om huset och på baksidan finns trädgårdsland, jordgubbar, potatis och bärbuskar. Ett plommonträd och en stor ek får också plats. Mellan huset och friggeboden prunkar en rundel med blommor. Välkomna om ni vill se hur jag bor, men jag ansvarar inte för väder och vind, skriver Inger!

Foto: Annika Haglund

Tack för att vi fick besöka er trädgård!  


Margareta Siggstedt och Per Axelsson, Östhammar

Onsdag 6 juli kl. 17.00- 20.00

Annika beskriver: När man åker in i Östhammar så ser man baksidan på den här gården. Under påskhelgen flög det en ”riktig” påskkärring i deras trädgård, annars brukar där stå en parkerad cykel med trevliga blommor i cykelkorgen. Kom och titta in i det inglasade uterummet där man kan sitta och fika bland blommande pelargoner mitt i vintern. På den soliga framsidan brukar det blomma rosor och en massa annat.  

Denna trevliga informationen mötte oss när vi besökte deras trädgård:

Välkommen till Margaretha Siggstedt och pär Axelsson för att strosa i vår trädgård.
Det är inte på något sätt genomtänkt utan blir genom ständigt pågående projekt till vad det för tillfället är. En blandning av allt från ett litet medelhav, naturstig till ett pågående dammbygge. Vi jagar inte ogräs eller strävar efter perfekta gräsmattor utan tar hellre en kopp kaffe eller ett glas vin vi någon av våra oaser och där nu även du är välkommen att ta en fika.
Välkomna/Maggan och Pär

Foto: Annika Haglund


Tack för en trevlig onsdagskväll! « Tillbaka


Onsdag 2 december 2020


Startsida »
Tips »
Öppna Trädgårdar 2017 »
Aktiviteter »
Trädgårdsluckan på Sjötorget i Östhammar »
Bussresa till mässan Nordiska trädgårdar »
Tillbakablick på 2016 »
Öppna Trädgårdar 2016 »
Tillbakablick på 2015 »
Öppna trädgårdar 2015 »
Tillbakablick på 2014 »
Öppa trädgårdar 2014 »
Tillbakablick på 2013 »
Öppna Trädgårdar 2013 »
Tillbakablick på 2012 »
Öppna trädgårdar 2012 »
Tillbakablick på 2011 »
Öppna Trädgårdar 2011 »
Tillbakablick på 2010 »
Öppna trädgårdar 2010 »
Tillbakablick på 2009 »
Öppna trädgårdar 2009 »
Tillbakablick på 2008 »
Tillbakablick på 2007 »
Om föreningen »
Alunda »
Öregrund/Gräsö »
Gimo/Österbybruk »
Östhammar »
Så här blir du medlem »
Länkar »
Till medlemssidorna »