Öppa trädgårdar 2014

Beatrice Almström och Lennart Nordström, 
Hallstavik
 

En inspirerande visning av trädgården hos Beatrice och Lennart i Tisdalen söndagen den 10 augusti

Text och foto: Birgit Olsson

 

Så härskriver Beatrice:
"Vi fortsätter att gräva! Förra årets "Öppna trädgård" gav mersmak och dessutom fick vi goda skördar av grönsaker. Nya land är grävda och i år provar vi svartrötter för första gången. Det ofärdiga kryddlandet förra sommaren blir ett nytt projekt. Ekologiskt odlade grönsaker står i prioritet i våra odlingar men även blommor, ettåringar och perenner, finns att titta på. En ny säsong står inför dörren och det känns härligt."

Text och foto: Birgit Olsson

Lennart hissade flaggan i topp för Norra Roslagens Trädgårdsförening
 

Vackra pelargoner som Beatrice lyckas övervintra från år till år


Blommande röd backsippa

 
En humla hälsar på hos en vacker balsamin
Buskbalsamin

Buskbalsamin som Beatrice har sått från frö i år

Rosen Astrid Lindgren gör sig fint med den vackra längan i bakgrunden

 Var skall stockrosor blomma? Jo just mot en rödmålad vägg på ett äldre hus...

 
En del av köksträdgården där det odlas mycket nyttigt att äta

 
Collage med nyskördad vitlök och vacker kål

 
Lennart kollar hur potatisen er ut. Jättefin!


Svartrötter odlas här – blommar nu med gula blommor och skördas senare i höst


Svartrot tillhör familj korgblommiga växter och är en 2-årig ört med smala blad och gula, ibland purpurröda blommor, som kan bli upp till metern hög. Arten härstammar från Medelhavsområdet. Roten har högt energiinnehåll och är rik på mineraler, särskilt järn, liksom inulin, som är en kolhydrat främst uppbyggd av fruktos och därför lämplig för diabetiker. Fruktköttet har mild, lätt sötaktig smak, påminnande om vit sparris.

 
Fina tomater i växthuset.

Hej då Beatrice & Lennart och tack för en inspirerande trädgårdsvisning
som gav oss många idéer att ta efter hemma i den egna köksträdgården!

 


Kerstin och Kent Ramsten,  Hargshamn  

Härlig trädgårdsvisning hos Kerstin & Kent Ramsten i Hargshamn söndagen den 10 augusti.

Text och bild: Birgit Olsson 

 

Så här skriver Kerstin:
"Efter 40 år är trädgården fortfarande inte klar, och blir det troligtvis inte heller, ständiga om och tillbyggnader. Plattor och stenar av olika slag ligger och väntar på nya platser.
Våra dagliljor är ca 90 olika sorter, och en klar favorit som rådjuren hittills inte fått smak på. Rosor finns det också mycket av både klättrande och andra sorter. Klematisarna klättrar lite här och var i träd och spaljéer. Naturligtvis finns det en hel del perenner och buskar.
Om vinterförvaringen gått bra ska det också finnas mycket fuchsior. Vår havtornsodling verkar trivas och har börjat ge en del bär. Så har vi vår lilla köksträdgård med uppbyggda bänkar, och växthuset där vi odlar många sorters tomater, gurka, chili och Physalis. "

Text och bild: Birgit Olsson  

 I rabatterna blommar dagliljor & rosor


Collage med dagliljor som fantastiska konstverk i skiftande färger

 
Prunkande rabatter såg vi i Hargshamn trots den varma och torra sommaren!


Collage med rosor

 
Flera sorters nyttiga bär odlas i den här trädgården...

Gojibär (Lycium barbarum)

Bocktörne eller kinesiskt odlade goji är en art i familjen potatisväxter som växer i centrala Kina och odlas som trädgårdsväxt i Sverige. Kinesiskt odlade gojibär har i tusentals år använts inom läkekonsten i Kina. Bäret innehåller många nyttiga ämnen som antioxidanter, mineraler och vitaminer.
Här hemma köps gojibär torkade eller som juice.


Havtorn (Hippophaë rhamnoides)

Havtornsbäret kallas Nordens passionsfrukt och är känt som ett av världens nyttigaste bär. Det innehåller mycket vitaminer, mineraler och nyttiga omegafetter. I Kina har bäret använts som medicinalväxt i mer än 1000 år och dagens forskning menar att bäret stärker immunförsvaret. Inom alternativmedicinen använder man havtornsolja utvärtes mot bl.a. brännskador och eksem.


Björnbär – mognar sent, men ack så goda!


Aronia på stam – gott vackert och nyttigt!


Aronia kan användas som prydnadsbuske eller nyttoträd! Aronia ställer små krav på jorden och växer sig frodig även i fuktig, kompakt lerjord. Bären är rika på vitaminer och antioxidanter.

 
Ett växthus fullt med härliga tomater!

 
Collage med tomater

 
Klematis i fantastiska former och färger!

 
Fuchsiagången leder in i trädgården.

 
Visste du att Fuchsiasläktet har omkring 100 arter i familjen dunörtsväxter och att släktet är uppkallat efter den tyske botanikern Leonhart Fuchs?

 Sitt ner och njut,

men vem hinner göra det när man har en trädgård skall skötas, vattnas och ansas...

Fler bilder från trädgården hittar du här:

Ylva-Li

 


Kristina Levin, Trastgatan 1B, Östhammar


Lördagen den 19 juli 13.00 var en eftermiddag med åska i luften. Den visade sig att hålla sig borta från Östhammar.

Foto: Annika Hagström

 

Kommer ni ihåg vår programpunkt ”3 tokiga trädgårdar” för några år sen? Kristina visade upp sin alldeles nya trädgård. Då var allt bara ynkligt litet. Mest plast, presenningar och grus.

Foto: Sven Jönsson

Men nu ser det annorlunda ut! Så här skriver Kristina: Jag vill skapa en trädgård där formerna, överraskningarna och inte det perfekta är det viktigaste. Där jag kan strosa i sol och skugga, njuta, plocka lite bär, ett ogräs eller en blomma. Det får inte bli färdigt utan det måste finnas plats för fria fantasier och nya projekt, både realistiska och orealistiska.

Så här är det nu:

Foto: Annika Haglund
Efter denna visning fanns det bonusträdgårdar att besöka:

Annika och Kent Haglund
Lena och Mauri Auvinen
Kennet och Ann-Marie Johansson


Marie Gustavsson och Martin Nyberg, Österbybruk

Söndag 13 juli kl 14.00-18.00
Här är en trädgård full av spännande överraskningar och små smakfulla detaljer!

Foto: Ylva-Li Niggemann

 

 

Vad kan Martin och Marie ha hittat på sen sist? Här är en trädgård full av spännande överraskningar och små smakfulla detaljer! Där finns mycket grus, armeringsjärn, berg, och naturtomt.  Det har blivit en ny grönsaksdel med flätat staket, så rådjuren ska få det besvärligare att ta sig in. En badhörna med ett riktigt badkar avgränsad med armeringsjärn finns nu bakom berget. Växthuset har de byggt helt själva och det ser som taget ur en flott trädgårdstidning!

Fler bilder av Ylva -Li Niggemann kan du se här!

 

 


Lisa och Bo Lidblad, Östhammar

Torsdag 10 juli kl.16.00
Härlig trädgård, härlig dag & härligt många besökare kom till den fina trädgården hos Lisa & Bosse i Husbacka den här fina sommardagen.

Foto: Birgit Olsson

 

 

Vi kunde lätt se att det låg mycket arbete och planering bakom trädgården. Nu var den verkligen i sin blomstring, gräset lyste grönt, rosorna blommade och perennerna likaså.

Text och foto. Birgit Olsson
 

Här är det fina lilla växthuset, med bland annat tomater,
hade Bosse själv snickrat ihop.


 
Samling i trädgården den här fina sommardagen! Bosse berättar om planeringen för oss trädgårdsintresserade. I förgrunden olika perenner, till vänster höga blå riddarsporrar.Vacker, doftande ros med hemsnickrat bra stöd till de klängande skönheterna. Idé som vi kommer att ta efter...

 


Perenner växer i grupper som små öar i trädgården.En jasmin med svag doft och dubbla blommor.
I sin prakt idag mot den blå himlen!


Rött kungsljus som inte blommade idag, men snart...En vit, vacker, enkel ros: Rosa Nitida, Vit dockros

  Bra rosstöd till den starkväxande honungsrosen.
Ännu en idé att ta efter...

Honungsrosen, Rosa helenae 'Hybrida', är en mycket kraftigväxande, tät och bred klätterros som kan klättra i större träd, täcka över pergolor och staket och varför inte klänga i buskage och krypa över stockar och sten eller som här i ett fantastiskt bra rosstöd. Den kan även växa naturligt utan stöd men blir då väldigt bred. Som klätterros kan den här vackra honungsrosen nå upp till 10 meter i varmare lägen och blir ofta alldeles för stor för mindre trädgårdar. Rosa helenae 'Hybrida' anses härdig upp till zon 6.
Här idag i trädgården blommade den — precis i rätt tid för Öppen Trädgård. De ljust gräddgula blommorna är ganska små och många. Färgen bleknar till vit när blomman åldras. De har en ljuvlig honungsdoft som dallrar över hela nejden när rosen blommar. Blommorna följs av små, orangeröda nypon. Rosa helenae 'Hybrida' blommar från mitten av juni och cirka en månad framåt. En härlig ros som man blir glad åt varje år!Trädgårdsdiskussioner: Vad går bra hemma hos dej? Blommar din fina ros i år? Vad gödslar du med?
Tänk vilken härlig tid vi har nu med blommor & späda grönsaker att njuta av!


Lillemor Dahlgren, Fornbro, Alunda  

Härlig öppen trädgård hos Lillemor i Fornbro

Foto: Birgit Olsson

 

Vad är väl en sommar utan att hälsa på hos Lillemor i hennes vackra trädgård? Nu blommar rosorna som bäst, pionerna prunkar och perennerna har slagit ut i full blom.

Text och foto: Birgit Olsson


Här i växthuset finns många rariteterDen här vackra kobrakallan står så fantastisk i Lillemors växthusEn annan vacker raritet i växthuset.

6

 

Kaktusodlingen är enorm. Blomma i närbild.

 

 

 

 

 

Vacker stenmur i bakgrunden och den skira vita Gillenia, Trebladsspira i förgrunden.


Riddarsporrar vaktar grönsakslanden...


Kobrakallan, spännande och vacker, i full prakt just när Lillemor visade sin trädgård!

 

Collage med färgprakt: Vallmo, Klematis och pioner!

 


Ewa Holmgren och Per Bengtsson, Gimo  
Onsdag 25 juni kl. 16.00  var det visning hos Eva och Per. Det blev en solig eftermiddag med många trädgårdsintresserade!

Foto: Per Bengtsson

 

Så här skriver Ewa: "Vi är glada trädgårdsamatörer som tycker om att prova och förändra vart eftersom i vår trädgård. Gräsmattan blir någon kvadratmeter mindre för varje säsong som byts ut mot natursten och växter. Här är en härlig blandning av perenner, trädgårdsland och buskar som gränsar mot skogen. Förra sommaren blev det en ny uteplats, en "avskärmningsvägg" av armeringsmatta och en vacker gärdsgård mot grannen. Vi har inga exklusiva växter utan de är de tåliga som blir kvar, några av dem har vi fått av er när vi varit på trädgårdsvisningar."

 

En vacker stensatt gång bakom garaget med skuggtåliga växter.

Sett från andra hållet 


Eva med en av gästerna och i bakgrunden en stor rabatt med stensatta stigar som smälter in i skogen.

 

Ni som har ljusstakar i sten, det här kan vara en fin idé till användningsområde

 

 

 


Gretel Stigell och Berra, Flisbergen 4, Väddö
Söndag 29 juni kl 14.00-18.00

ÖT på Väddö i grönskande trädgården hos Gretel & Berra

Foto: Birgit Olsson

 

  Här har vi en härlig trädgård med hela vilda havet bara ett stenkast bort, på andra sidan berget. De stora rosenbuskarna prunkar, pionerna står i full blom. Många vackra perenner finns i rabatterna och de olika vallmorna fladdrar i vinden. Primulorna som finns i ett flertal sorter brukar blomma den här tiden. Ett riktigt ginkoträd som de haft i 6 år nu står där och stampar bara 20 cm högt, men det lever i alla fall! Andra buskar och träd ramar in trädgården till en lummig oas. I grönsakslandet finns det bl.a. potatis och i växthuset tomater och andra grönsaker. I ”barnkammaren” brukar det alltid finnas lite växter till försäljning!
Vi blev bjudna på härligt fika!

En vacker damm med porlande vatten


Bergsvallmon efter dagens regn

 

Sett på nätet:
Vad betyder den gula färgnyansen på rosen?
Gula rosor står för symbolen vänskap och en gul ros ger man till vänner man tycker om.
Den gula rosen står nära besläktat med solen.

 

Ytterligare bilder kommer här nedan
av Ylva-Li Niggemann men även på länken här!

 


Leif och Kristina Gunnarsson, Östhammar

Onsdag 11 juni kl 17.00-20.00 En eftermiddag med lätt regn samlades vi i Leifs och Kristinas trädgård. På framsidan finns en kryddspiral byggd av murstenar där det odlas kryddor, dill, sallad och annat för husbehov.

Foto: Mauri Auvinen
 

Vad gör man om man tycker det är roligt att leka med modellbåtar och tåg fast man blivit vuxen? Jo, man fixar det i sin trädgård, så klart! Från början var det här en vanlig villatomt med gräsmatta för barnen, men nu finns två dammar med vattenfall emellan och en modelljärnväg. Där tuffar tåget omkring i det tillrättalagda landskapet. I pergolan eller den inbyggda verandan blir vi bjudna på fika.

Foto: Birgit Olsson

 

Foto: Mauri Auvinen 
 
« Tillbaka


Onsdag 2 december 2020


Startsida »
Tips »
Öppna Trädgårdar 2017 »
Aktiviteter »
Trädgårdsluckan på Sjötorget i Östhammar »
Bussresa till mässan Nordiska trädgårdar »
Tillbakablick på 2016 »
Öppna Trädgårdar 2016 »
Tillbakablick på 2015 »
Öppna trädgårdar 2015 »
Tillbakablick på 2014 »
Öppa trädgårdar 2014 »
Tillbakablick på 2013 »
Öppna Trädgårdar 2013 »
Tillbakablick på 2012 »
Öppna trädgårdar 2012 »
Tillbakablick på 2011 »
Öppna Trädgårdar 2011 »
Tillbakablick på 2010 »
Öppna trädgårdar 2010 »
Tillbakablick på 2009 »
Öppna trädgårdar 2009 »
Tillbakablick på 2008 »
Tillbakablick på 2007 »
Om föreningen »
Alunda »
Öregrund/Gräsö »
Gimo/Österbybruk »
Östhammar »
Så här blir du medlem »
Länkar »
Till medlemssidorna »