Fredag 19 april 2024


Tillbakablick på 2012

 Plantbytardagen

Söndag 16 september träffades vi vid Paviljongen på Sjötorget i Östhammar

Text och foto: Lena Auvinen
 

En förenklad plantbytardag utan bord. Den här söndagen träffades vi och bytte eller fick nya plantor till våra trädgårdar. Ett ypperligt tillfälle att fylla på eller hitta något spännande som man vill testa. Jag själv hade inget att byta med men trots det fick jag en höstanemon av en vänlig medlem. Tänk på det ni som har nya trädgårdar eller vill förnya det ni har. Här finns det möjligheta att testa på utan att det blir dyrt (= kostar inget alls.)

 


Resa till Kröns och Väddö gårdsmejeri.
Även en bonus-titt?!   
 

Lördag den 16 juni

Vi var tillsammans 10 personer som åkte till Kröns på Väddö för att titta och handla. Där fanns riktigt mycket välskötta växter att köpa och trevlig, kunnig och tillmötesgående personal att fråga. Så efter att ha tillbringat en timme eller två där åkte vi vidare med välfyllda bakluckor till Väddö gårdsmejeri för att mumsa i oss en god ostsmörgås eller ostpaj och smaka på den hemlagade glassen. Gott! Lite god ost följde med hem i påsar därifrån.

Text och bild: Christina Roos

"Bonus-titt"
Gretel och Berra som bor i närheten ville visa oss sin trädgård, kanske tänker de ha öppen trädgård nästa år! Så fyra av oss åkte dit och tittade och njöt, det fanns så mycket att se enorma blommande buskpioner, trillium av flera sorter, exotiska träd, blå bergvallmo i massor m.m. m.m. och så fanns en stor barnkammare där vi kunde fynda lite till. Trötta och nöjda vända vi hemåt.











 


Trädgårdsluckan 2012 på Sjötorget i Östhammar

Onsdagen den 6 juni 10-13
Javisst var det en härlig Trädgårdslucka!

Trädgårdsluckan har ju blivit ett begrepp och en fin tradition på nationaldagen. Även i år var luckan välbesökt och vädret var bra för trädgårdshandel. På luckan kunde man som vandligt handla mycket fina växter, sticklingar, drivna plantor, spännande rariteter och sommarblommor.
Här fanns lotteri för barn och vuxna med mycket vinster och kände man sig hungrig efter att handlande så fanns servering med drycker och varm korv!
Många medlemmar kom och flera nya värvades under dagen. Se fotocollage nedan.
Tack till alla er som jobbade med arrangemanget – det gjorde ni bra! Birgit Olsson

Vill du se fler bilder från Trädgårdsluckan? Tryck på länken!

http://www.allanmattsson-dagledig.se/71137312


Det var en trevlig dag med er i trädgårdföreningen. Så här såg det ut när jag hade handlat klart.


Tack för att våra stf foldrar fick ligga hos er!
MVH Lotte Borgström
ordförande i STF.s norra upplandskretsen


Trädgårdsluckan är alltid jättekul! Man blir glad av alla fina växter och trevliga trädgårdsmänniskor som man träffar!

Text och foto: Birgit Olsson





Här fyndas en fin trolldruva till hemmarabatten!




”Den där fina plantan vill jag köpa av dej!”
Lillemor Dahlgren har alltid spännande växter att sälja. Här är det Annika Flood från Österbybruk som har hittat en ny blomma till sin trädgård.




Här kan man hitta rariteter! Kanske svårt att välja…




Härliga, frodiga och kraftiga tomatplantor fanns till salu.




Årets Trädgårdslucka var välbesökt och vädret var bra – regnet häll sig på avstånd.




Anne-Marie Pettersson från Tvärnö gillar pelargoner och gör fynd på Trädgårdsluckan. Här kunde man se hur pelargonerna ser ut i full blom. Bra att veta när man handlar sticklingar.


Samling runt Lillemor Dahlgrens rariteter: Ingrid Örnevik från Sandika, Lotta Byström från Aspö och Birgit Landegren från Johannisfors

Årets Trädgårdslucka blev återigen en succé! Vädret höll i sig så när på några droppar regn strax före avslut.


Duktiga lottförsäljare var Anna Vu Jönsson från Öregrund och Anita Jansson från Aspö!


Fina blomsterfynd från trädgårdsluckan: Engelsk klockhyacint, Scilla non-scriptaoch Liten tolvgudablomma, Dodecatheon pulchellum Engelsk klockhyacint, Scilla non-scripta


17 försäljare deltog och de fick säkert en hel del sålt eftersom det var så många besökare.
Flera besökare sågs bära iväg på överfyllda kassar och en och annan tog flera varv på området.

Tack till arbetsgrupperna som jobbat med sina olika uppgifter före och under luckdagen - med planering, annonsering, kaffeförsäljning, lotterier och Gröna Hjälpen.


Arbeta med armeringsjärn del 1 och del 2

Vi träffades den 26 april för planering och 5 maj för tillverkningen.

Text och bild: Christina Roos

  

Vi (7st) träffas hos Ingalill Persson i Östhammar och gav varandra idéer och planerar inför lördagen 5 maj, Stig Forsberg var med som "expert" och Allan Matsson som inspiratör. Vi bestämde vad vi ville göra och räknade ut hur mycket material vi behövde. Materialet köpte vi in gemensamt.

Vi insåg snabbt att det finns hur mycket som helst att göra av armeringsjärn, ideerna flödade, så vi fick begränsa oss, Stig skulle ju svetsa allt till slut.

När vi träffades 5 maj var det lite ruskigt väder, men ändå uppehåll. Allan hade lånat ut en kapskiva och förberett en mätstock att kapa armeringsjärnen med.

Så det var bara att ta fram våra kapnotor och dela upp armeringsjärnen i lagom längder som vi lastade in i Stigs baklucka, svetsningen gör han hemma och vi får hämta våra färdiga verk senare. Stig hade redan svetsat Ingalills rosstötta. (Se nedan)


Vi böjde också armeringsjärn likt slingrande ormar för att bli stötta åt någon klätterväxt t.ex.

 

 

 

 

 

 

 

Roliga dagar med fina resultat!